A Békés Megyei Szimfonikus Zenekar története

Az együttes Békéscsabai Szimfonikus Zenekar néven alakult meg 1959 őszén. Alapítója és első karmestere Sárhelyi Jenő, a Bartók Béla Zeneiskola igazgatója, a tagok az iskola tanárai, felsőbb évfolyamos növendékei és lelkes amatőr muzsikusok voltak. Nagy szimfonikus zenekarrá 1971-ben, Jancsovics Antal karmesteri működése idején vált a zenekar. Azóta Füzesséry Tibor, Cser Miklós, Molnár László, Martos László, Sugár Miklós, Nagy Zsolt, Gémesi Géza, Somogyi-Tóth Dániel és Gál Tamás irányította a zenekart.

Az első zeneiskolai házi hangversenyek után 1960-tól rendszeresen szerepeltette az együttest a Filharmónia is. A zenekar kezdettől fogva, s mindmáig szervesen hozzátartozik Békéscsaba város kulturális életéhez, hozzájárul annak sokszínűségéhez. Az elmúlt évtizedekben számos neves karmester és vendégművész segített a színvonalas hangversenyek létrejöttében. Fesztiválsikerek, külföldi koncertsorozatok jelezték folyamatosan a zenekar szakmai kvalitásait.

Az együttes székhelye Békéscsabán van, de valójában egy megyei zenekarról van szó, amint ezt a 2008. évi névváltoztatás is jelzi. Ez idő tájt került sor a zenekart működtető egyesület, a BMSZZ Közhasznú Kulturális Egyesület megalapítására is, amelynek vezetői Sándor Ottó elnök, Uhrin Viktor elnökhelyettes – művészeti vezető és Kovácsné Kerekes Dalma egyesületi – zenekari titkár. A zenekar állandó karmestere Gál Tamás Liszt-díjas, Érdemes Művész. 2023-ban változott a zenekar vezetősége: Rázga Áron elnök – karmester, Uhrin Viktor elnökhelyettes – művészeti vezető, Kovácsné Kerekes Dalma egyesületi – zenekari titkár. A megye kiváló hangszeres pedagógusai jelentik a zenekar központi részét: ők a tanítás mellett időt és fáradságot nem kímélve, tudásuk legjavát adva készülnek fel az aktuális hangversenyekre. Példaként szolgálnak tanítványaik számára, számos esetben a korábbi növendékek ma már együtt muzsikálnak egykori tanáraikkal. Kiegészíti az együttest a Szegedi Szimfonikus Zenekar néhány kiváló hangszeres művésze is.

2019-ben a zenekar alapításának 60 éves jubileuma alkalmából Békéscsaba város történetben először egy teljes opera – Puccini: Lidércek című műve – csendült fel a Csabagyöngye Kulturális Központ hangversenytermében koncertszerű előadás formájában. Az elmúlt tíz évben rendszeresen ingyenesen látogatható szabadtéri koncerteket adott az együttes Békéscsaba Főterén a Csabai Nyár rendezvénysorozat záró eseményeként. „A mi virtuózaink” címet viselő hangversenyek keretein belül több alkalommal adtak lehetőséget szólistaként fellépni a Békéscsabai Bartók Béla Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola kiemelkedő tehetségeinek. Rendszeres fellépői a Békés-Tarhosi Zenei Napok, valamint a Muzsikál az erdő rendezvénysorozatának. 2022-ben tizenkét ifjúsági koncert keretében hangszerbemutatóval egybekötött zenés mesét, Ránki György: Két bors ökröcske című darabját adták elő Békéscsaba és több Békés megyei város általános iskolájában. A Csabagyöngye Kulturális Központ hangversenytermében rendszeresen fellépnek a hazai zenei élet kiemelkedő művészeivel, vendégük volt többek között a Nyíregyházi Cantemus Kórus, a Szegedi Vaszy Viktor Kórus, a Talamba Ütőegyüttes, a Hot Jazz Band, Illényi Katica, Pitti Katalin, Szabadi Vilmos, Mester Viktória, Fodor Beatrix, Keszei Bori, László Boldizsár, Palerdi András, Hadady László, Tóth Péter.

A Békés Megyei Szimfonikus Zenekar 2008-ban Békés Megyei Príma díjat, 2019-ben Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének Elismerése kitüntetést nyert el. Az együttes 2023-ban Békéscsaba kultúrájáért díjban részesült.

A zenekaron belül működő Békés Megyei Szimfonikusok Kamarazenekara 2009-ben alakult. A kamarazenekar alapításának legfontosabb célja az volt, hogy Békés megye kisebb településein is megvalósulhassanak klasszikus zenei produkciók, zenei élményhez juttatva az ott élőket. Ezen kívül rendszeresek a kisebb fúvós kamarazenei produkciók, többek között kürt kvartett és fuvola trió színesíti az együttes repertoárját.

A zenekar támogatói: Békéscsaba Város Önkormányzata, Kulturális és Innovációs Minisztérium, Csabagyöngye Kulturális Központ.

COPYRIGHT © 2023 Békés Megyei Szimfonikus Zenekar |
Minden jog fenntartva

COPYRIGHT © 2023 Békés Megyei Szimfonikus Zenekar |
Minden jog fenntartva