Stabat Mater koncert közreműködői

A VASZY VIKTOR KÓRUS Szeged város oratóriumkórusa, melyet szegedi karvezetők felkérésére 1958-ban Szegedi Zenebarátok Kórusa néven alapított a legendás karmester, Vaszy Viktor, aki az énekkart 1979-ben bekövetkezett haláláig vezette. Az együttes irányítását az alapító halála után az akkori szegedi főzeneigazgató, Pál Tamás vette át. 1980-tól fenntartását a Délmagyarországi Magas- és Mélyépítő Vállalat vállalta; ebben az időben az együttes DÉLÉP Szegedi Zenebarátok Kórusa néven működött. A fenntartó vállalat összeomlása és Pál Tamás művészeti vezető Szegedről való elszerződése miatt 1986-ban a kórus megérett az átszervezésre: ismét közvetlenül a város vált fenntartójává, Oberfrank Géza akkori főzeneigazgató vette át a szakmai vezetést Molnár Lászlónak, a Szegedi Nemzeti Színház karigazgatójának közreműködésével. Az énekkar ekkor vette fel alapítójának nevét. Vaszy Viktor Kórus néven első hangversenyét 1987 decemberében adta. Az 1988/89-es évad elején Molnár László, majd végén Oberfrank Géza Szegedről való távozásával munkájukat a színház új karigazgatója folytatta: Gyüdi Sándor vezető karnagy 1988 ősze óta dolgozik a kórussal.

PÁL TAMÁS Liszt Ferenc-díjas magyar karmester, kiváló művész, a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagja. Pál Tamás Gyulán született. A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zeneszerzés és karmester szakán szerzett diplomát 1965-ben. 1960-ban a Magyar Állami Operaház korrepetitora, majd 1975-ig karmestere. 1975–1983 között a Szegedi Nemzeti Színház operaigazgatója és a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgató karmestere, városi főzeneigazgató, közben 1978-tól 1982-ig színházigazgató. 1983–1985 között újra az Operaház karmestere, 1986–1989 között a Budapesti Művészeti Hetek és Szabadtéri Színpadok Igazgatóságának zenei vezetője. Az 1989–1990-es évadban egy időre ismét a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgató karmestere, majd 1996–1998 között a Szegedi Nemzeti Színház zeneigazgatója. 2001-től 2006-ig a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője. A 2000-es években karmesteri munkája mellett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója a korrepetitor szakon, illetve karmestere a Zeneakadémia szimfonikus zenekarának. 2008 júliusától a Szegedi Nemzeti Színház operatársulatának első karmestere. Nemzetközi karrierje a Caracasi Operaház megnyitásán, 1978-ban kezdődött, ahol Verdi Aidáját vezényelte, azóta szívesen látott vendége a világ operaházainak; az utóbbi években elsősorban Olaszországban és Franciaországban aktív. Lemezei közül az általa újra felfedezett operák felvételei világszerte ismertek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Az együttes 1959 óta színesíti Békés megye kulturális életének zenei palettáját. Székhelye Békéscsaba, ám valójában megyei zenekarról van szó. Tagjai lelkes és kiváló hangszeres pedagógusok, akik a tanítás mellett időt és fáradságot nem kímélve, tudásuk legjavát adva készülnek fel az aktuális hangversenyekre. Karmesterük Rázga Áron.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Élménybeszámolók

Foglalja le helyét!

Ne maradjon le következő koncertünkről!

Képek a zenekar életéből

COPYRIGHT © 2023 Békés Megyei Szimfonikus Zenekar |
Minden jog fenntartva

COPYRIGHT © 2023 Békés Megyei Szimfonikus Zenekar |
Minden jog fenntartva