RÉZBEN OTTHON VAGYUNK – Bachtól Gershwinig

RÉZBEN OTTHON VAGYUNK – Bachtól Gershwinig

A KÖRÖS KVINTETT HANGSZERBEMUTATÓ KONCERTSOROZATA

A Békés megyei zenetanárokból 2021 év elején alakult Körös Kvintett rézfúvós együttes kiemelten fontosnak tartja a komolyzene népszerűsítését.

A rézfúvós formáció interaktív koncerteket bonyolított le 2023 novemberében Békés vármegye számos településén.

Rézben otthon vagyunk! – Bachtól Gershwinig – A Körös Kvintett interaktív koncertsorozata ötletét az adta, hogy az együttes majdnem minden tagja művésztanár Békés vármegyei zeneiskolákban.

Számukra is igazán fontos az utánpótlás biztosítása: a koncertjeikkel nem titkolt céljuk az, hogy megismertessék és megszerettessék a komolyzenét, a fúvószenét, a rézfúvós hangszereket a fiatalabb korosztállyal.

Hangversenyeikhez olyan magyarázó, ismeretterjesztő moderátori szöveg illeszkedett, amely segítette az értő hallgatást, új megvilágításba helyezte a már esetleg ismert műveket, továbbá a produkció interaktivitása közel hozta a hallgatóságot az előadókhoz, és a koncertélmény elmélyülését segítette.

A moderátor szerepét felvállaló Döge Csaba mint zenepedagógus és családapa a gyerekek, fiatalok nyelvén, közvetlen stílusban tette fel kérdéseit, amelyek megválaszolásakor a helyes választ adó jutalmul egy nagy tapsot kapott.

A program különleges értéke a személyes hangvétel, a kiváló és igényes műsorösszeállítás és az interaktivitás. A műsorban felcsendültek John Williams, Bach, Beethoven, Brahms, Scott Joplin, George Gershwin és Máté Péter művei.

A hangszereket kipróbálhatta minden koncert alkalmával egy-egy bátor jelentkező – ez igazán különleges, életre szóló élményt jelenthetett, hiszen a legtöbb gyermeknek sikerült valóban szép hangon megszólaltatni a trombitát, a vadászkürtöt, a harsonát vagy a tubát.

Köszönjük, Békéscsaba, Békés, Orosháza, Füzesgyarmat, Gyula, Kétsoprony, Kamut, Battonya, Pusztaföldvár, Vésztő, Zsadány, Gyomaendrőd! A 12 településen, 28 intézmény bevonásával, a 19 koncerten több, mint 3600 emberhez jutott el a muzsika! A zene mindenkié!

A program a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával valósult meg „A zene mindenkié” projekt és a Filharmónia Magyarország #Zeneóra ifjúsági hangversenysorozata szervezésében.

A Körös Kvintett tagjai a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar jelenlegi és egykori tagjai:

Bereczki Gábor – kürt, a Békéscsabai Bartók Béla Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola művésztanára,

Biró Tamás – trombita, a Békési Szokolay Sándor Alapfokú Művészeti Iskola tanára, a Csaba Big Band művészeti vezetője,

Debreceni Örs – tuba, az Orosházi Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola mélyrézfúvós tanára,

Döge Csaba – harsona, a Gyulai Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola mélyrézfúvós tanára, a Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekar szakmai vezetője, karmestere, valamint

Resetár Attila – trombita, a Rádió1 hangtechnikusa, a Békéscsabai Jókai Színház trombitaszólam vezetője.

A Körös Kvintett célkitűzései között elsősorban az igényes szórakoztatás és a rézfúvós hangszerek népszerűsítése szerepel.

Műsorukban a tradicionális rézfúvós kamaramuzsikán túl jelentős szerepet játszanak közismert és népszerű klasszikus zenei átiratok, valamint világhírű dixieland-, jazz-feldolgozások és filmzenék is.

Céljuk, hogy koncertjeikkel könnyed kikapcsolódáson keresztül keltsék fel a rézfúvós muzsika és hangszerek iránti érdeklődést.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Az együttes 1959 óta színesíti Békés megye kulturális életének zenei palettáját. Székhelye Békéscsaba, ám valójában megyei zenekarról van szó. Tagjai lelkes és kiváló hangszeres pedagógusok, akik a tanítás mellett időt és fáradságot nem kímélve, tudásuk legjavát adva készülnek fel az aktuális hangversenyekre. Karmesterük Rázga Áron.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Élménybeszámolók

Foglalja le helyét!

Ne maradjon le következő koncertünkről!

Képek a zenekar életéből

COPYRIGHT © 2023 Békés Megyei Szimfonikus Zenekar |
Minden jog fenntartva

COPYRIGHT © 2023 Békés Megyei Szimfonikus Zenekar |
Minden jog fenntartva